Tara Deel I

Bijdrage

Naar aanleiding van enkele opmerkingen en vragen in verband met de aan de activiteiten van de Vereniging verbonden kosten, besliste de Nationale Sectie om zich aan te passen aan de vereisten van onze moderne maatschappij en een kleine bijdrage te vragen als deelname in de kosten.

Alle activiteiten blijven toegankelijk voor alle geïnteresseerden, die we van harte verwelkomen om, samen met ons te zoeken naar wat echt belangrijk is in het leven: te zoeken naar de Waarheid.

In Antwerpse loges
Bijdrage vanaf 2016 Voordrachten Studieavonden
Leden € 2 Gratis
Niet-leden € 7 € 2 vanaf de tweede maal
In Brusselse loges
Bijdrage vanaf 2016 Voordrachten Introduction à la Théosophie Pensées de Krishnamurti Studieavonden
Leden € 2 € 2 € 2 Gratis
Niet-leden € 7 € 5 € 5 € 2 vanaf de tweede maal
Illustratie
Witte Tara
Details
Datum en uur: 
zondag, 7 oktober, 2007 - 11:00 tot 13:00
Spreker: 
Lieve Opgenhaffen
Bijdrage: 
Vrije bijdrage

Wie zich een beetje wil verdiepen in het Boeddhisme, meer bepaald het Tibetaans Boeddhisme, komt zeer snel in contact met een omvangrijk godenstelsel. We vinden hier goden uit het Hindoeïsme, het Hinayana, Mahayana en Tantrayana boeddhisme en ook goden uit de Bon religie en het volksgeloof. Dit godenstelsel geeft aan het Tibetaans Boeddhisme haar eigen uitstraling.

Al deze goden werden in geschriften vastgelegd. Geschriften die per religieuze stroming sterk kunnen verschillen. Toch staan alle goden met elkaar in verband en het gehele stelsel van vredelievende en angstaanjagende goden is geen willekeur. Boeddha’s, bodhisattva’s, bescherm- en initiatiegoden, historische figuren; allen symboliseren ze wijsheid, inzicht en de kosmos. Dit godenstelsel is een systeem om de individuele mens te helpen op zijn weg naar verlichting. Het Boeddhisme kende oorspronkelijk geen ‘vrouwelijk principe’. Dit werd pas in de 4de eeuw na Christus geïntegreerd. Een van deze vrouwelijke belichamingen en tevens een van de oudste godinnen, die in onze moderne tijd nog intens vereerd wordt, is de godin Tara. Vermoedelijk werd Tara rond de 6de eeuw na Christus in het Boeddhisme opgenomen.

Sabine Van Osta & Lieve Opgenhaffen zijn lid van onze loge.